Wonka

Wonka

I filmen ‘Wonka’ skal vi atter engang besøke Roald Dahls fantastiske verden, og vi skal naturligvis tilbake til historien om Charlie og Sjokoladefabrikken.

Denne gangen får vi et nærmere bekjentskap med den eksentriske Willy Wonka, og da hans historie forut for den vi kjenner fra Charlie og Sjokoladefabrikken. Vi får med andre ord kjennskap til den fantastiske historien om hvordan verdens største oppfinner, magiker og sjokolademaker ble den elskede Willy Wonka vi kjenner i dag. 

Det er Paul King som er regissør, og han er kjent blant annet fra filmene om Paddington.

NB! Ettersom filmen ikke har blitt lansert ennå, har vi ikke all tilgjengelig informasjon på plass. Vennligst kom tilbake for å lese en oppdatert anmeldelse etter at filmen har hatt premiere.  

Trailer nederst i anmeldelsen! Finn våre beste filmer på forsiden!

Filmanmeldelse: Wonka

Regissør: Paul King
Hovedroller: Timothée Chalamet, Hugh Grant, Chala Lane, Keegan-Michael Kay, Paterson Joseph, Matt Lucas, Olivia Colman, Rowan Atkinson
Sjanger: Fantasi, komedie, barn/familie
Originalspråk: Engelsk
Utgivelsesår: Kommer på kino 8. desember 2023
Varighet: 1 time og 52 min
Distributør: Warner Bros. Pictures
Produksjonsselskaper: Heyday Films

Litt forhistorie

Historien om Willy Wonka er godt kjent, og er basert på Roald Dahls roman fra 1964. Den forteller historien om sjokoladefabrikant Willy Wonka og den fattige gutten Charlie, som vinner en gullbillett til en omvisning i Wonkas mystiske og magiske sjokoladefabrikk.

De kjente Wonka-sjokoladene skjuler gullbilletter, og i historien er det fem heldige barn som får muligheten til å se hemmeligheten bak den deilige sjokoladen. Det er laget et par filmer om denne historien som er verdt å nevne. Den første filmen, «Willy Wonka and the Chocolate Factory» fra 1971 med Gene Wilder, og Tim Burtons versjon fra 2005 med Johnny Depp. Disse to filmene har hver sin unike stil. 

Utviklingen mot «Wonka 2023»

Den nyeste tilføyelsen til serien er altså filmen Wonka. Den er som nevnt regissert av Paul King, som da er kjent for Paddington Bear-filmene. Timothée Chalamet spiller her hovedrollen som Willy Wonka.

Interessant nok er Wonka en prequel som beholder den opprinnelige fabrikken og karakterene. Den endrer dog hendelsesforløpet for å skille seg fra de foregående filmene. Vi får derfor se historien som forhistorien som gjorde Wonka til den karakteren han ble i Roald Dahls penn. 

Dette gir et friskt perspektiv og gjør den til en mer tiltalende filmopplevelse, ved å unngå direkte sammenligninger med de tidligere filmene.

Hva vet vi så langt?

Vel, det har kommet et par trailere av filmen – og det har vært diskusjoner omkring valget av rolleinnehaver til hovedrollen. Så langt vi kan se fikser Chalamet dette på en meget bra måte. 

Vi vet også at filmen er en aldri så liten hyllest til de gamle musikalene, og det er et par grandiose nummer her som virkelig vil gjøre seg godt på skjermen. Det er kort og godt bare å glede seg. 

Manusforfatterne Simon Rich og Paul King har på mesterlig vis skapt en fortelling som er like deler mytisk og hjertevarmende. Simon Rich, kjent for verk som «An American Pickle» og «Elliot Allagash», tilfører sitt kreative preg til manuset, og leverer en historie som transcenderer tid og fanger hjerter.

I spissen for denne fengslende fortellingen står Timothée Chalamet, som personifiserer den unge Willy Wonka med uovertruffen sjarm. Chalamets tolkning utstråler ungdommelig livsglede og latent genialitet, noe som resulterer i en magnetisk opptreden som holder publikum engasjert gjennom hele filmen. Det støttende rollebesetningen, inkludert Olivia Colman, Rich Fulcher, Jim Carter, Rowan Atkinson og andre, hever historien med deres upåklagelige skuespill.

Sally Hawkins, som portretterer Willy Wonkas mor, tilfører et lag av dybde og emosjon som rører ved hjertestrengene. Hennes opptreden skaper et rørende ankerpunkt for den fantastiske fortellingen, og vekker både empati og undring.

Det visuelle praktverket i «Wonka» er et skue for øyet. De intrikate scenografier og levende kostymer skaper en fortryllende bakgrunn der fortellingen utfolder seg, og bringer til liv essensen av Willy Wonkas fantasi.

Hva sier skuespillere og regissør selv om filmen?

Traileren til  Wonka har gitt oss et glimt av Timothée Chalamet i hovedrollen som en ung Willy Wonka. Chalamet har tidligere gjort seg bemerket i filmer som «Dune» og «Call Me by Your Name». I denne filmen utforsker han Wonkas tidlige år før han åpnet den berømte sjokoladefabrikken, etter en syv år lang global reise for å perfeksjonere sitt håndverk som sjokolademaker.

Hugh Grant bringer gir oss ytterligere spinn på historien ved å spille en CGI Oompa Loompa. Olivia Colman, Sally Hawkins, Rowan Atkinson og Keegan-Michael Key styrker en allerede imponerende rollebesetning.

Skuespillernes og regissørens perspektiv

Timothée Chalamet har delt sin entusiasme for prosjektet og understreker filmens appell til et ungt og håpefullt publikum. Han ser på Wonka som en lysstråle i en tid preget av tøffe nyheter og politisk uro. Chalamet beskriver filmen som en «sjokoladebit» i den mørke virkeligheten, og viser til hvordan den skiller seg ut i dagens medielandskap.

Regissør Paul King har gitt Chalamet store lovord for hans prestasjon. King fremhever Chalamets evne til å fange Wonkas humor, mystikk og dype menneskelighet. Han mener at Chalamet bringer en unik følelsesmessig intelligens og sannhet til rollen, noe som gjør hans tolkning av Wonka bemerkelsesverdig.

King deler også at Wonka er ment som en feiring av tradisjonelle musikaler, og publikum kan forvente seg flere storslåtte musikalske numre i filmen.

Willy Wonka-karakteren har, som nevnt, tidligere blitt portrettert av Gene Wilder i 1971 og Johnny Depp i 2005, og fortsetter å være en kilde til fascinasjon. Filmen Wonka etterfølger en suksessfull adaptasjon av Matilda i 2022, og markerer starten på en rekke nye Dahl-prosjekter som skal lanseres på Netflix. Streamingtjenesten inngikk nemlig en omfattende avtale angående Dahls verker i 2021.

Utover «Wonka», vil Chalamet også være å se i science fiction-fortsettelsen «Dune 2» og i rollen som Bob Dylan i biografifilmen «A Complete Unknown».

Filmport.no