Fallen Leaves

Fallen Leaves

Aki Kaurismäki, den finske regissøren kjent for sin hyppige plass i Cannes-filmfestivalens konkurranse, overrasker igjen med Fallen Leaves. Denne filmen skiller seg ut som en ekte komedie – en som faktisk får deg til å le, ikke bare kunstfilm-morsom.

Med en unik blanding av romantikk og rock’n’roll, fanger Kaurismäki publikummet med en uaffektert, dønn ærlig stil. Han formår å holde seg unna å ironisere følelser, samtidig som han elegant kommenterer dagens politiske klima. Trailer fra filmen nederst i artikkelen. 

Ps: Fått med deg omtalen av The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes?

Filmanmeldelse: Fallen Leaves

Regissør: Aki Kaurismäki
Hovedroller: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen, Alina Tomnikov, Sakari Kuosmanen, Martti Suosalo
Sjanger: Komedie, drama
Originalspråk: Finsk
Utgivelsesår: 17. november 2023
Varighet: 1 time og 21 min
Distributør: MUBI
Produksjonsselskaper: Sputnik Oy

En historie som engasjerer

«Fallen Leaves» fremkaller en umiddelbar sympati for hovedpersonene, noe som er en sjeldenhet i dagens filmverden. Filmen, som uten tvil vil trollbinde norske filmelskere og andre kinogjengere, bringer en vårlig varme til tross for sin tittel. Den stumme opptredenen til den finske regissøren Juho Kuosmanen er et nikk til finsk filmtradisjon og en ekstra godbit for filmtilhengere.

Kjærlighet i enkle kår

Ansa, spilt av Alma Pöysti, er en kvinne som kjemper mot urettferdige arbeidsvilkår og som opplever å bli urettmessig avskjediget. Skjebnen leder henne til en karaokebar hvor hun møter bygningsarbeideren Holappa, tolket av Jussi Vatanen. Deres møte antenner et håp om kjærlighet, tross en serie av ulykkelige hendelser som truer med å slå forholdet ut av kurs.

Et bakteppe av nåtidens realiteter

Gjennom filmen er det klare referanser til aktuelle verdenshendelser, som krigen i Ukraina, og hvordan denne påvirker finsk dagligliv og selvoppfatning. Kaurismäki berører subtilt Finlands nærhet til Russland og den underliggende spenningen dette medbringer, uten at det tar over fortellingens hovedfokus.

Et hjertevarmt kinoglød

«Fallen Leaves» er en film som er både absurd og tegneserieaktig, men som likevel klarer å fylle publikum med en genuin følelse av velbehag. Denne filmen, som hadde premiere på Cannes-filmfestivalen, viser Kaurismäkis mesterlige evne til å blande lett humor med dypere sosialt og politisk kommentar, og varmer betrakterens hjerte på tross av sin tilsynelatende enkle tilnærming.

Følg forsiden for en oversikt over de beste filmer som kommer ut!

Terningkast 5

Fallen Leaves fortjener terningkast 5 av 6. Kaurismäkis håndverk kombinerer komedie og alvor på en måte som sjelden ses. Filmen balanserer mesterlig mellom å være underholdende og tankevekkende, og gir publikum både latter og et varmt hjerte. Denne filmen er en påminnelse om at god kunst kan få oss til å føle og tenke samtidig, og Fallen Leaves gjør nettopp det med stor overbevisning!

Ta forøvrig en kikk på denne artikkelen som handler om Finlands nasjonalhobby: spill på nett!

Filmport.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *