Reisebrev: Ung produsent på Cannes - Del 2

Det fortsetter å være utrolig varmt i Cannes, men i dag gjorde jeg noe jeg gledet meg masse til. Jeg har vært så heldig at jeg fikk være med på Cinema De Monde.

Cinema De Monde er et forum hvor filmskapere fra utviklingsland får muligheten til å pitche prosjektene sine til europeiske produsenter i håp om å starte samarbeid. De har 20 min til å presentere sitt prosjekt og alle er førstegangs regissører. Vi hørte på pitcher fra 4 forskjellige land: Argentina, Peru, Madagaskar og Egypt.

Når pitchen starter, begynner klokka å tikke, så når 20 min har gått må man stoppe pitchen, ta ei pause og forberede seg til neste prosjekt. Det er jo kjent at ikke alle land er like flinke i engelsk, så gjennom de to første prosjektene måtte jeg fungere som tolk. Det var uventet men veldig lærerik. Jeg hjalp regissøren fra Argentina til å pitche sitt prosjekt og regissøren fra Peru. Av og til er det en fordel å ha spansk som morsmål ved siden av å kunne norsk og engelsk.

Jeg lærte også om mulighetene til å co-produsere prosjektene gjennom Sørfond og hvordan Norge kan fungere som et co-produsent land. I år hadde blant annet Norge co-produsert en film som var i hovedkonkurranseprogrammet i Cannes. Så det er jo mye man kan få igjen av å være co-produsent.

Vi presenterte Sørfond til disse filmskaperne og snakket om hvordan det er å co-produsere med Norge. Det er var kjempespennende å høre på prosjektene fra så mange forskjellige land! De har et helt annet perspektiv enn skandinaviske filmer. Mange av de var veldig ambisiøse prosjekter, andre var veldig tidlig i utvikling og andre var utrolig interessante. Vi diskuterte prosjektene etterpå og snakket om fordelene man har når man co-produserer med andre land.

For en ung produsent er det mye lærdom i å starte en co-produksjon. Du kan lære mye av den andre partneren og det er jo en spennende start for din karriere.  Jeg har veldig lyst til å co-produsere med en latinoamerikansk land i fremtiden! Men selvfølgelig vil jeg gjerne også gjøre det med Norden. Det er jo mange spennende prosjekter som har startet av samarbeider mellom Norge, Sverige og Dannmark. Det er ikke lenge til jeg havner der og starter mitt første samarbeid.