Grønnskjerm Pitch: Intervjuer

I forbindelse med Grønnskjerm og Feelgood SFTs Pitchekonkurranse førstkommende onsdag, tok vi en prat med to av jurymedlemmene: Lars Gudmestad og Magnus Monn-Iversen

Hvis noen kommer til deg og sier ”jeg har en god idé til en tv-serie” hva er det første du tenker?

Magnus: Fantastisk! Fortell mer.

Lars: At jeg vil høre den.

Man sitter på en idé som man ønsker å utvikle, hva bør man tenke på når man skal gå fra en ren idé, til å tilpasse den et tv-format?
 
Magnus: Det er mye som skal tenkes gjennom når en idé skal utvikles, og da er det viktig å ikke rote seg bort i detaljer. Sluttproduktet må ikke blir for komplisert. Det er enkelt å skrive en 20 sider lang konseptbeskrivelse; den virkelige utfordringen ligger i det å konsentrere ideen nok til at den kan bli beskrevet på et kort og tydelig avsnitt. Ideen din skal kunne formidles slik at den forståes av absolutt alle. Test det ut ved å fortelle om den til venner eller familie som ikke driver med film og tv. Målet er å vekke den samme entusiasmen som du selv har.

Generelt sett er det viktig å utvikle tv-konseper slik at de skaper gode rammeverk for å fortelle en rekke historier. Og det gjelder både for fakta og fiksjon! Altså; sørg for at ideen ikke blir for innsnevrende. For å få til det må man se på elementer som premiss, tematikk, dramaturgi, struktur og/eller regelverk.

Lars: Man bør tenke på nettopp hvordan man kan tilpasse den et tv format og ikke på andre ting (for eksempel fotball eller hva man skal til helgen).
 
Kan du nevne noen norske favorittserier de siste årene?

Magnus: Det har skjedd mye de siste årene med norske tv-ideer. For ti år siden var vi ikke så mange som arbeidet heltid med utvikling, og det var mange formater, mens det i dag finnes dedikerte utviklingsfolk i de fleste store produksjonshusene. Fra «Petter uteligger» og «Karl Johan» til «Skam» og «Stjernekamp», så finnes det mange gode norske serier som viser at det finnes en haug med talentfulle utviklingsfolk i norsk tv-bransje.

Lars: Jeg har nok ingen norske favorittserier, selv om jeg liker flere av dem.

Hvilke forventninger har du til pitcheforumet 19.oktober?
 
Magnus: Jeg gleder meg! Hele juryen ser frem seg til å høre pitchene, og ikke minst til å se publikums reaksjoner på filmene som vises frem. Ingen valg er tatt, så hva som skjer på Parkteatret er helt avgjørende i denne konkurransen.

Lars: Jeg forventer at det blir underholdende å høre folk pitche og at det blir muligheter for en overarbeida familiefar å ta en halvliter.
 
Noen råd til de som skal pitche?
 
Magnus: Litt opplagt kanskje, men allikevel viktig:
- Gjør det enkelt, kort og konkret
- Gjør det engasjerende og uventet

Lars:
Øv litt på forhånd.

Vel møtt til Grønnskjerm og Feelgood SFTs Pitchekonkurranse i morgen klokken 19.30 på Parkteateret i Oslo. For mer info, se her!