Grønnskjerm Intervju: Vidar Tevasvold Aune

Førstkommende onsdag er det igjen Grønnskjerm på Parkteateret i Oslo. Vidar Aune viser filmen "Noe som skjedde på veien". Les et kort intervju med regissøren.

 

Navn: Vidar Tevasvold Aune.

Film: Noe som skjedde på veien.

Alder: 25.

Hvor er du fra: Trondheim.

Fortell litt om deg selv.
Jeg er nåværende mastergradsstudent ved filmproduksjon på NTNU i Trondheim, med en tidligere bachelorgrad i filmvitenskap. Historieformidling har vel alltid vært tilstede under oppveksten i forskjellige former, men definerte seg med filmproduksjon på videregående skole i fagområdet medier- og kommunikasjon. I tillegg til å jobbe som grafisk designer har jeg også jobbet 7 år i Trondheims siste videosjappe, som jeg nærmest har benyttet som en langvarig markedsundersøkelse om hvilke kriterier mange har for å velge film.

Hva motiverer deg som filmskaper?
Å kunne lage noe som både underholder og engasjerer meg selv like mye som publikum er vel noe man ikke kommer utenom å svare, men jeg tenderer kanskje mot ønsket om å lage humor for andre som er kjapp, lett og ledig. Jeg blir like rørt av positiv tilbakemelding fra vilt fremmede mennesker som å få kortfilmpriser på festivaler, fordi jeg oppfatter det som ekte og uoppfordret. Spesielt engasjementet på Facebook-siden til kortfilmen vår har vært veldig ålreit å følge med på underveis, hvor vi nå har overraskende 1200 følgere og 13 000 avspillinger av filmen. Når vi merker vi har truffet noe mange synes er morsomt er det ekstra gøy å holde på, selv om vi naturligvis er selvkritiske og har stort forbedringspotensial. Videre motiveres jeg av et felles engasjement som oppstår når tilskuerens forventninger innfrir og de vil ha mer, enten det er kjennere av skuespillerne eller helt nye tilskuere.

Kan du fortelle litt om ideene og tankene bak denne filmen?
Prosessen begynte med ideen om en mann (spilt av Jesper Sundnes) i en stjålet bil som hører bankelyder fra bagasjerommet langt ute på landet. Deretter utbroderte historien seg ganske effektivt, hvor han stadig er mer uheldig og vi stilte oss spørsmålet om hva som kan skje på en øde landevei. Vi hadde et særlig ønske om å samarbeide med Rune Nilson som er tidenes kjernekar, og skrev rollefiguren spesifikt med han i tankene. Jesper Sundnes har for øvrig ingen skuespillerutdanning og mest erfaring fra sketsjer og småroller, men vi synes han gjorde en kjempejobb og er veldig fornøyd med rollefigurens famlende forvirring og usikkerhet. Med utgangspunkt i manuset lot vi skuespillerne improvisere til det absurde. Grunnideen – og humoren – omhandler vel oppsummert om kombinasjonen av det tilfeldige og dårlige valg som bare blir verre i håpløse forsøk på å redde situasjoner med dårlig timing.

Hvordan var prosessen med å få laget denne filmen?
Som en dugnadsfilm laget på nullbudsjett på svært kort tid har læringskurven vært høy, og til tross for en del teknisk rusk og små kontinuitetsglipp håper jeg selv det har blitt en uhøytidelig folkelig komedie med bred generasjonsappell. Vi har fått utrolig mye god hjelp fra alt av venner, familie og studiekamerater til entusiaster som har lånt oss bilene sine. I tillegg tror jeg det hjelper på stemningen for alle medvirkende gjennom hele produksjonen at det er humor vi lager, hvor latteren i verste fall glemmer kald vind og søvnløshet.

Har du noen fremtidsplaner som filmskaper?
Det har jeg så absolutt. Jeg er allerede i full gang med forarbeidet til avgangsfilmen min ved mastergradsstudiet på NTNU, som er en sjangermessig beslektet film med blant annet Svein Andre Hofsø (Detektiv Downs) i hovedrollen så vel som et videre samarbeid med Rune Nilson (Lønsj på NRKP1) som eneste lensmann i distriktet hvor handlingen foregår. Her viderebringer vi noen ideer som ikke ble med i første omgang på grunn av budsjettmangel, og har selv stor tro på prosjektet med den foreløpige lignende tittelen Noe som skjedde på jobben. Den omhandler hvordan en psykisk utviklingshemmet vasker på en øde bensinstasjon brått får litt mer ansvar enn forventet når han må passe kassen noen timer alene og ei gravid dame stopper med motortrøbbel og en voldelig ekskjæreste etter seg. Vi tror mye av humoren er lik og med felles målgruppe, med tanken om ”hva kan gå galt?” i bunn. En del, viser det seg. Som ung filmarbeider forsøker jeg nå å finne min ”stemme” og styrke i veien videre inn i bransjen.

Hva synes du om grønnskjerm som visningsarena?

Personlig har jeg ingen tidligere erfaring med Grønnskjerm, men har hørt mye varmt om arrangementet fra bekjente. Vi er selvfølgelig veldig takknemlige for mulighet til å vise bygdekomedien vår til et mer urbant publikum i hovedstaden, og naturligvis åpen for all konstruktiv kritikk fra både paneldeltakere og publikum.

Filmen ser du onsdag 20. april på Parkteateret i Oslo. Dørene åpner 19.30!