Filmfestivaler

Filmfestivaler – et hav av muligheter. Film handler ikke bare om å lage film, men også om å vise frem filmen man har laget for et publikum. Å delta på festivaler er også viktig for å bygge nettverk, og bli inspirert til å lage mer film gjennom å delta på kurs og verksteder og ikke minst - se masse film!

Her kommer det en liste over festivaler i Norge og utlandet. Hovedvekten ligger på festivaler som har unge filmskapere som målgruppe, men vi har også tatt med noen festivaler som i første rekke henvender seg mot den profesjonelle delen av bransjen. Listen oppdateres etterhvert, og har du tips til andre festivaler enn de som står her må du gjerne legge inn en kommentar i kommentarfeltet under artikkelen.

Norske ungdomsfilmfestivaler

Amandusfestivalen

Amandusfestivalen er en årlig filmkonkurranse og -festival for ungdom under 20 år. I tillegg til å vise film laget av ungdom arrangerer Amandus en rekke filmfaglige seminarer, kurs, filmvisninger og møter med profesjonelle filmskapere.

Amandus arrangerer også AmandusTalent, et tilbud til de mest motiverte og talentfulle ungdommene i Norge. I alt 18 deltagere tilbyes en unik mulighet til å utvikle sitt filmtalent i samspill med profesjonelle filmskapere.

De innsendte filmene nomineres innenfor kategoriene fiksjon, animasjon, dokumentar, ekstremsport og musikkvideo og beste manus, og juniorprisen deles ut til den beste filmen lagd av ungdom under 15 år. I tillegg kåres det en fagpris som går til en person som utmerker seg innenfor sitt felt.De innsendte filmene nomineres innenfor kategoriene fiksjon, animasjon, dokumentar, ekstremsport og musikkvideo og beste manus, og juniorprisen deles ut til den beste filmen lagd av ungdom under 15 år. I tillegg kåres det en fagpris som går til en person som utmerker seg innenfor sitt felt.

Kategori: Nasjonal
Hva: Filmvisning, seminarer og workshoper
Sted: Lillehammer
Når: Uka før påske hvert år
Alder: > 20 år (AmandusTalent er for de som er 23 år og yngre)
Konkurranser: nasjonal kortfilm- og manuskonkurranse

Nordisk ungdoms filmfestival

På NUFF er unge mennesker med både i kulissene og som deltakere. Festivalen består av en filmworkshop hvor unge filmskapere fra hele verden lager en film på en uke under veiledning fra en profesjonell filmskaper. Etter det er det 3 dager med filmvisninger med ungdomsfilm fra hele verden på Verdensteatret Kino. Det deles ut priser i kategoriene beste nordiske ungdomsfilm, beste nordiske ungdomsfilm i aldersgruppene <18, 18-20 og 21-25, og beste internasjonale ungdomsfilm.

Kategori: Internasjonal
Hva: Filmvisning, seminarer og workshoper
Sted: Tromsø
Når: Juni hvert år
Alder: 15 – 26 år
Konkurranser: nordisk og internasjonal kortfilmkonkurranse

UKM: Ungdommens Kulturmønstring

UKM (Ungdommens Kulturmønstring) er mange små lokale festivaler hvor ungdom kan delta med alle slags kulturuttrykk. Hver kommune sender kvalifiserte ungdommer videre til en fylkesmønstring som representanter for sin kommune. Hvert fylke sender i neste omgang ca. 30 deltakere til den nasjonale UKM-festivalen.

Kategori: Lokal, regional og nasjonal
Hva: Kulturmønstring med blant annet filmvisninger
Sted: Hele landet
Når: Juni (nasjonal mønstring)
Alder: 13 (noen steder 10) - 20 år

TILT KORTFILMFESTIVAL

Tilt er en festival som arrangeres i Trikkehallen på Kjelsås i Oslo. Her premieres de tre beste filmene uavhengig av kategori og i tillegg deles det ut en publikumspris og pris for beste musikkvideo.

Kategori: Nasjonal
Hva: Filmvisninger
Sted: Oslo
Når: November
Alder: 13-22 år
Konkurranse: Kortfilmkonkurranse

Laterna Magica Vesterålen

Filmfestival for ungdom i Vesterålen.

Kategori: Lokal
Hva: Filmvisninger og kurs
Sted: Sortland
Når: November
Alder: 10-20 år
Konkurranse: Egenprodusert film 10-13 år, Egenprodusert film 14-16 år, Egenprodusert film 17-20 år, Egenprodusert film 21-99 år, Beste Temafilm

STUFF – Steinkjer Ungdomsfilmfestival

Steinkjer Ungdomsfilmfestival arrangeres på Huze i Steinkjer, og er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag, Steinkjer videregående skole og ungdomstjenesten i Steinkjer. Målet med festivalen er at den skal være en motivasjonsfaktor for alle ungdommene som jobber med film, video eller levende bilder i fylket.

Kategori: Regional
Hva: Filmvisninger og kurs
Sted: Steinkjær
Når: Mars
Alder: 15-30 år
Konkurranse: Fiksjon, musikk, reklamefilm, åpen klasse (priser for under og over videregående-alder)

Filmfest Salten
 og Barents Youth Film Academy

Festivalen består av filmvisninger og en 3-dagers internasjonal filmworkshop med deltakere fra Finland, Island, Nord-Russland og Salten. I tillegg til filmen fra workshopen vises også film laget av elever i 9.klasse som har deltatt på filmkurs i regi av Den kulturelle skolesekken.

Kategori: Barentsregionen / lokal
Hva: Filmworkshop og filmvisninger
Sted: Bodø
Når: April
Alder: 14-15 år
Konkurranse: Beste film innenfor de under 60 sekunder, beste film innenfor de over 60 sekunder, beste kvinnelige skuespiller (fra alle innsendte), beste mannlige skuespiller (fra alle innsendte), juryens fagpris (filmteknisk), vandrepris (til en skole som har utmerket seg på en eller annen måte), miljøprisen (Filmer med milsøinnhold) - pengepremie på 2500kr, folkets pris (SMS stemmer) - pengepremie på 2500kr

NORSKE FILMFESTIVALER

KORT på KINOKINO

KORT på KINOKINO holder til i Sandnes. Her vises det nyskapende norsk og nordisk kortfilm, og det arrangeres også filmfaglige verksteder og seminarer. Festivalen er et møtested for profesjonelle og ferske filmskapere.

Kategori: Nordisk
Hva: Filmvisninger, verksteder og seminarer
Sted: Sandnes
Når: November
Alder: Alle
Konkurranse: Kortfilmkonkurranse

Den Norske Dokumentarfilmfestivalen

Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda arrangeres av studenter, og ønsker å være en festival for filmglede, faglig inptt og sosial trivsel. Her er det dokumentarfilmen som står i fokus.

Kategori: Norsk
Hva: Filmvisninger, verksteder og seminarer
Sted: Volda
Når: Våren
Alder: Alle
Konkurranse: Årets dokumentarfilm, studentfilm, publikumspris

MINIMALEN

Minimalen er en årlig, uavhengig kortfilmbegivenhet som viser nye produksjoner fra Norge, Norden og resten av verden. Minimalen har først og fremst med seg bidrag fra den profesjonelle filmbransjen, men den tar også imot filmer fra unge filmskapere. Har en egen ettminuttkonkurranse for ungdom mellom 14 og 19 år (EMU)

Kategori: Internasjonal
Hva: Filmvisninger
Sted: Trondheim
Når: Mars
Alder: Alle
Konkurranser: Norsk og nordisk kortfilmkonkurranse, ettminuttskonkurranse, EMU

Kortfilmfestivalen i Grimstad

Festivalen er den viktigste festivalen og møteplassen for kort- dokumentarfilm og er for unge så vel som for etablerte filmskapere og filmprodusenter i Norge. Under festivalen avholdes flere ganger daglig åpne møter mellom regissører, filmenes stab, produsenter, representanter for filmbransjen og publikum. Festivalen viser norsk og internasjonal kortfilm og dokumentar.

Kategori: Internasjonal
Hva: Filmvisninger, bransjetreff
Sted: Grimstad
Når: juni
Alder: Alle
Konkurranser: norsk og internasjonal kortfilm, musikkvideo og norsk dokumentarfilm

Kosmorama
- Trondheim
Den norske filmfestivalen i Haugesund
Oslo Internasjonale Filmfestival
Film fra Sør - Oslo
BIFF - Bergen internasjonale filmfestival
TIFF - Tromsø internasjonale filmfestival
Eurodok - Oslo
Trondheim dokumentarfilmfestival
FiFF - Femmina internasjonale filmfestival - Verdal
Movies on War - Elverum
Fjellfilmfesivalen på Turtagrø
Ramaskrik på Oppdal
Fredrikstad animasjonsfestival

UTENLANDSKE FILMFESTIVALER

Tampere Film Festival (Finland)
Kupio Film Festival (Finland)
Odense Internasjonal Film Festival / Talent Camp Odense(Danmark)
The Northern Wave Film Festival (Island)
Uppsala Internationalef Short Film Festival (Sverige)
YOUKI (Østerrike)
Up-And-Coming (Tysk)
FEST (Portugal)
2ANNAS (Latvia)
Camera Zizanio (Hellas)
Chicago International Film Festival (USA)
Shnit
Fresh Film Festival (Irland)
Four River Film Festival (Croatia)

Kilder: Festivalenes nettsider