Danvik FHS: Line Herud

Line Herud er på 2.året ved Danvik FHS som er et praksisår. Her kan du bli kjent med henne, og studiet hun har gått.

Om studenten
Jeg har alltid vært litt usikker på hvor jeg vil ende opp her i verden. Jeg gikk medier og kommunikasjon på videregående og elsket det, men jeg kom frem til at psykologi ville gi meg en tryggere fremtid. Man kan jo ikke leve av kreative yrker? Samtidig som jeg søkte meg inn på Universitet i Bergen var det noe i meg som ikke ville gi helt gi slipp på kjærligheten for film, og jeg søkte derfor også Filmlinjen på Danvik FHS som jeg hadde hørt masse positivt om. Jeg skjønte raskt at jeg ikke var klar for å binde meg til noe jeg ikke kjente til og takket nei til plassen i Bergen - Kanskje det riktigste valget jeg har gjort.

Danvik har gitt meg enormt med muligheter og har definitivt ikke vært et såkalt «hvileår». Jeg går for tiden skolens andreår hvor jeg er i praksis hos et filmproduksjonsselskap i et helt år. Jeg har fått oppleve bransjen fra innsiden på en unik måte, og jeg kan med trygghet si at det ikke lenger er noen tvil om hva jeg vil!

Om Utdanningen
Danvik er en utradisjonell mediefolkehøgskole med fokus på å få elevene videre inn i bransjen.

Filmlinjen som jeg gikk, er lagt opp som et praktisk studie, og det tok ikke lang tid før vi var ute i felten og lagde vår første film. Året er bygget opp med en midtfilm mot jul, og en sluttfilm på våren, og noen småprosjekter i mellom. Man starter med å finne seg en rolle i kjernegruppen - regi, produsent, foto eller klipp. Utover det kan man ta inn folk fra andre grupper som de andre fagfunksjonene man måtte trenge. Det at man har (relativt) faste roller gjør at man får fordype seg i det man ønsker. Personlig startet jeg året som klipper, men skjønte raskt at det var produsent jeg ville prøve meg på og brukte resten av året på å fordype meg i det. Man blir kastet ut i det, og prinsippet «learning by doing» står sterkt. Utviklingen fra første til siste film er helt enorm, og det er tydelig at vi alle fikk mye ut av det!

Noe som er helt unikt med Danvik er skolens andreår som gir eleven mulighet til å søke seg til en mediebedrift hvor man jobber i et helt år. Man tar et kjempesteg inn i bransjen, og får oppleve den fra innsiden. Ved å være hos bedriften i et år i forhold til en måned slik som de fleste andre filmskoler har, bygger man seg opp et nettverk som er helt absurd, noe som gir utallige muligheter videre.

Ved siden av arbeid i bedrift hører man også til NLA mediehøgskolen hvor man har en fagdag en dag i måneden. Dette gir deg muligheten til å samle opp studiepoeng, og gir faglig påfyll i en veldig praktisk hverdag. Som sagt, en helt unik mulighet.

Livet på Danvik
Livet på Danvik er supersosialt! Det faktum at man bor på skolen med 160 andre kreative folk gjør at det alltid er noe gøy å finne på. Skolen har elever innen mange medieretninger, og man blir godt kjent med folk innen alle av dem! Man bor sammen, lever sammen, har fellesfag sammen, arrangerer elevkvelder og lørdagsundervisninger for hverandre, og knytter ekstremt nære bånd. Skolen arrangerer også turer til Hollywood, India, Berlin og Paris, noe som er supergøy og en opplevelse for livet. Danvik er en av få folkehøgskoler som ikke ligger milevis fra andre mennesker, og er godt plassert i Drammen sentrum. Det gir muligheten for å få med seg ting utenfor folkehøgskoleboblen, og det er faktisk veldig deilig!

Hvordan kommer man inn?
Danvik er jo tross alt en folkehøgskole, så det er ingen formelle krav. Det eneste som trengs er å ville, og sende inn en søknad via hjemmesiden. Opptaket er løpende fra 1. februar, så så lenge det er plasser igjen skal man i teorien kunne komme inn helt frem til skolestart. Men det lønner seg å være rask, plutselig er det fullt!

Livet etter Danvik
Først og fremst skal jeg nyte resten av praksisåret mitt til det fulle. Til høsten tenker jeg å ta et produksjonsleder-studie mens jeg jobber på forskjellige filmer og prosjekter. Akkurat nå er det så mange baller i luften på en gang at jeg må lande litt, men på et tidspunkt er jeg nok veldig klar for å søke filmskolen i Lillehammer, og i mellomtiden håper jeg på å skaffe masse erfaring og produsere egne prosjekter. Noe jeg i hvert fall vet sikkert er at det er dette jeg vil, og at jeg er umettelig på kunnskap!