Å drive en filmklubb

Har du noen gang ønsket at det fantes en alternativ visningsarena for god film der du bor? Den gode nyheten er at hvis det ikke allerede eksisterer, kan du gjøre noe med det selv.

For oss som liker å se film, har vi i dag mange alternativer for å gjøre nettopp dette. Det være seg hjemme i stua, eller i en kinosal i nærheten av der vi bor.

Film er best på kino er et uttrykk man ofte hører i ulike sammenhenger, og det er nok rikitg, men for mange av oss er det ikke sikkert at filmopplevelsen skapes ene og alene av et stort lerret, god lyd og gode stoler. Opplevelsen av å se film sammen med andre kan være like viktig, og en opplevelse kan forsterkes av sosiale faktorer rundt selve filmvisningen, samt gode samtaler i for- og etterkant. I tillegg er det ikke sikkert at de filmene du vil se, går på kino akkurat nå.

Norsk filmklubbforbund er en sammenslutning av norske filmklubber for barn-, ungdom og voksne. I 2015 var det registrert 66 vanlige filmklubber og 22 barnefilmklubber tilsluttet forbundet. Her kan man også få hjelp til å starte sin egen filmklubb.

Så, hva er en filmklubb?

- En ideel og frivillig forening med filmvisning som hovedaktivitet. Den drives ofte i samarbeid med den lokale kinoen eller andre kulturinstitusjoner.
-En alternativ kino på mindre steder eller i lokalmiljøer.
-Et visningssted som setter fokus på både filmhistoriens klassikere og nyere filmkunst.
-Et forum for møter mellom publikum og filmskapere, filmdebatt, studier og analyse av film.

Vi tok en prat med Emma Gyllander som sitter i styret i filmklubben HUFF i Bergen.

Fortell litt om deg selv.

Jeg heter Emma, er 18 år gammel og starter siste året på gymnasiet nå til høsten. Jeg startet å interessere meg for film i en alder av 13, og ble med som medlem i HUFF når jeg var 14. Siden den gang har jeg sittet som medlem av styret i filmklubben.

Hva er det som er givende med å være med i/drive en filmklubb?
For meg har HUFF gitt meg mye. Først å fremst er følelsen av å se en god film på lerret noe helt spesielt.
Den sosiale biten er og noe som gjør en filmklubb til det den er. Det å møtes gode venner for å se film i den settingen som en kinosal gir en bare god stemning rett å slett.

Hva skiller en filmklubbvisning fra en vanlig kinovisning?
For oss i HUFF har den sosiale biten spilt en stor forskjell fra andre arenaer som viser film. Vi har klart å gjøre kinosalen(cinemateket) til et sted hvor gode venner møtes. En filmklubb gir jo oss og muligheten til å vise folk filmer som ikke lenger vises på andre lerret.

Hvor mange filmer viser dere hvert år? 
Vi viser mellom 30-35 filmer årlig.

Har du noen tips til de som ønsker å starte en egen filmklubb?
Det er mange måter å gjøre dette på. Du kan såklart gå gjennom NFK og søke råd. Men en kan og oppsøke lokalmiljøet. feks ta deg en preik med skolen din om å låne ett evt auditorium for visningene og arranger filmvisning i fritimen/friminutt. Eller et lokalt bibliotek. Det eneste man i teorien trenger er jo noe å vise filmene på!

For mer informasjon rundt det å drive en filmklubb, samt hjelp til oppstart, anbefaler vi at du starter med å ta en tittpå Norsk Filmklubbforbunds nettsider, som du finner
HER!